Bostadsförsäljning

Att både sälja sin bostad och att köpa ny bostad innebär många åtaganden och det är mycket att tänka på. Önskvärt vore att det endast var själva flyttpackningen och att hitta det nya boendet som man behövde fundera över. Men så är det ju dessvärre inte. Det hjälper att vara väl förbered och påläst innan man ska sälja eller köpa sin bostad.

Ta det första steget för dig som ska sälja
Det första steget kan vara att låta värdera sin bostad. Med en värdering i bakfickan vet du vad du har råd att köpa och det talar om i vilket skick huset är och vad du kan behöva åtgärda för att höja priset på huset eller lägenheten. Behöver du göra vissa åtgärder för att komma upp i ett visst pris i försäljningen är det bra att veta det så att du kan ta med det i dina kostnadsberäkningar för att sälja ditt hus. Är det brister som kan åtgärdas av dig eller måste du ta in fackmän? Det går också att titta på slutpriser i det område du bor för att få en uppskattning om vad priset kan landa på vid en försäljning. Det hjälper dig att ha realistiska förväntningar när du väl säljer. Men tala med en mäklare om vad som är bäst för din bostad.

Att ha en mäklare som du känner förtroende för är viktigt i och med att en bostadsförsäljning i vanliga människors liv är några av de största affärerna vi kommer att göra. Har du vänner och bekanta som nyligen sålt sina bostäder? Fråga runt och få en uppfattning om vilken mäklare som har bäst koll på ditt område och på din bostad. Är området där bostaden ligger en ny hotspot för unga, mellan 25-30, är det idealiskt för par med barn eller ett tyst och lugnt område som gärna efterfrågas av pensionärer? Det ska din mäklare veta för att kunna vända sig till rätt grupp av köpare. Så gör efterforskningar på internet för att få bättre koll på vem du tror skulle vara bäst på att sälja din bostad. Titta gärna på hur din mäklare eller hur firman de jobbar för säljer sina övriga objekt och se över deras annonseringar för att få en känsla för om ni skulle passa bra ihop.

Underlätta din försäljning
Vill du underlätta din försäljning ytterligare kan du göra en så kallad förhandsbesiktning. Då vet köparen redan innan budgivning vad som gäller och kan göra osäkra köpare lugnare. Förhoppningsvis kan det även påverka att ditt slutpris blir högre. Du som säljare måste ha bostadens alla dokument redo så att mäklaren kan ta med detta när bostaden läggs ut till försäljning. Med dokument menas till exempel pantbrev, husets ritningar eller om det finns servitut som gäller för ditt hus. Var noga med att all fakta är korrekt och riktig så att du som säljer inte blir ersättningsskyldig om något inte skulle stämma.

De allra flesta byggnader som står till försäljning ska energideklareras, bostadshus är en sådan byggnad som ska deklareras. Det görs av en certifierad energiexpert och deklarationen görs för att köparen ska veta bostadens energiåtgång. Det är ytterligare en utgift som du som säljare står för. Många av kostnaderna i samband med din försäljning kan du dra av när du deklarerar din
bostadsförsäljning. Men en snål energiförbrukning kan bli ett bra säljargument.

Några kostnader du kan dra av är arvodet till din mäklare, om du har gjort en homestyling som kostat pengar och till exempel annonseringen av din bostad. Det man inte får dra av för är om man behövt måla om, haft flyttfirma eller flyttstädning. Är du osäker på vad du kan dra av i din deklaration kan du ta hjälp av Skatteverket som även hjälper dig att beräkna vad skatten av försäljningen kommer att bli, om du har gjort en vinst på din försäljning.

Att tänka på
Skatten för din försäljning skall vara betald till Skatteverket senast den 12 februari nästkommande år om du vill undvika att betala ränta på försäljningen. Annars gäller 2 maj som för övriga deklarationer för personer med a-skattsedel. Du kan välja att skjuta upp betalningen av skatten men betalar då 0,5 procent av storleken på uppskovet per år.

Har du hus och betalar fastighetsavgift ska den vara betald 1 januari och betalas då för hela året av den som äger huset vid det datumet. När köpekontraktet skrivs kan det vara en bra idé att ta upp detta om hur ni ska göra med fastighetsavgiften. Ska du som säljare stå för hela kostnaden eller kan köparen tänka sig att dela eller i var fall ta en del av kostnaden? Oavsett hur ni bestämmer er för att göra är det viktigt att det tas upp innan kontraktet för försäljningen är påskrivet.

När budgivningen är över och det finns en köpare till din bostad görs ofta en överlåtelsebesiktning. Den görs av köpare som valt en besiktningsman för att försäkra sig om att den fakta om bostaden som du som säljare kommit med är korrekt och stämmer med bostadens verkliga skick. Det är köparen som står för den här kostnaden, och många köpare väljare att göra en överlåtelsebesiktning eftersom köparens undersökningsskyldighet är stor. Alla besiktningar av en bostad skall vara genomförda när köpekontraktet är påskrivet. Det kan vara en bra idé att för dig som köpare inte ha för bråttom på visningen av huset eller lägenheten. Ta god tid på dig och undersök om alla elektriska apparater som ingår i försäljningen faktiskt funkar och testa om alla dörrar och fönster går att öppna och stänga. Känner du märkliga lukter i huset? Var aktsam på visningen så att du inte vinner budgivningen på ett hus som har otrevliga överraskningar. Överraskningar du kunde ha upptäckt redan på visningen.

Skillnad på hus och på bostadsrätt
Det finns vissa skillnader mellan att sälja hus och på att sälja en bostadsrätt. En ganska stor skillnad är att bostadsrättsförening ofta ska godkänna den som köper en bostadsrätt. De kan neka om de känner att köparen inte lever upp till förenings krav eller villkor. En annan stor skillnad är hur länge säljaren är ersättningsskyldig för dolda fel. I en bostadsrätt är säljaren endast ersättningsskyldig i två års tid efter att försäljningen gått igenom. För den som däremot säljer ett hus uppgår tiden för att vara ersättningsskyldig för dolda fel till 10 år. Många säljare tecknar dolda felförsäkringar för att skydda sig mot att bli ersättningsskyldiga. Annars kan man ta med en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att säljaren är helt fri från ansvar och skyldighet att ersätta eventuella fel som upptäcks.